Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ. ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ


Ανοιχτή επιστολή στον κ. Λοβέρδο από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.....κ. Υπουργέ (Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΟΣΤΟΥ ΚΈΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΚΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ)ξεχειλίζει το ποτήρι. Μειώνετε το ποσοστό κέρδους των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών (φαρμακαποθήκες) από το 8% στο 5,4%.

ΟΜΩΣ
1. Το ποσοστό αυτό είναι έκπτωση των βιομηχάνων προς τις αποθήκες ως αμοιβή για τη δουλειά που κάνουν χωρίς να επηρεάζεται η λιανική τιμή του φαρμάκου άρα μηδέν κέρδος για το κράτος
2. Οι βιομήχανοι δίνουν 4% rebate για το 70% των πωλήσεών τους δηλαδή 2,8% στο σύνολο των πωλήσεών τους που αφαιρουμένων και των εξαγωγών και των πωλήσεων προς τα νοσοκομεία διαμορφώνεται περίπου σε 2,2 με 2,4%. Απ την άλλη πόρτα όμως καρπούνται το 2,6% από την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών, δηλαδή στο τέλος όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι. Αυτό κ. Υπουργέ μου είναι ο ορισμός του σκανδάλου και σίγουρα δεν είναι αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων αλλά ξεπούλημα και προσφορά στους φαρμακοβιομήχανους. Αν συνυπολογίσουμε το rebate μέσο σταθμικά των φαρμακοποιών, περίπου 2,5% και 2,5% μείωση ποσοστού κέρδους των συνεταιρισμών και 1,5% μείωση ποσοστού από τα ακριβά φάρμακα, αυτό μας κάνει 6,5% για τους φαρμακοποιούς και 0% αν όχι κέρδος για τους φαρμακοβιομήχανους. Βλέπετε εσείς καμία αναλογικότητα σ’ αυτό κ. Υπουργέ;
3. Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών στη χώρα μας αποτελούν υπόδειγμα εταιρειών λαϊκής βάσης όπου μετέχουν όλοι με μια μετοχή (θα έπρεπε με βάση αυτούς να κάνετε σεμινάρια για το πώς πρέπει να λειτουργεί το συνεταιρίζεστε για όλους τους κλάδους). Είναι από τα πιο υγιή κομμάτια του Ελληνικού εμπορίου, απασχολούν 2000 περίπου εργαζόμενους και προμηθεύουν το 55% της Ελληνικής αγοράς. Κάνανε κάτι κακό και τους τιμωρείται; Μήπως φοροδιαφεύγουν μήπως δημιουργούν υπερκέρδη για ένα αφεντικό; Μήπως ζήτησαν ποτέ έστω και ένα ευρώ από το κράτος; Η απάντηση είναι όχι.
4. Με τον τρόπο αυτό κάνετε άλλη μια εξυπηρέτηση, αυτήν τη φορά προς τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, που εξάγουν μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους άρα δουλεύουν με άλλα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους γι αυτό και δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μείωση του ποσοστού αφού αντιθέτως τους δίνει και πλεονέκτημα έναντι των Συνεταιρισμών αφού οι τελευταίοι σαν πρώτο και κυρίαρχο σκοπό τους έχουν την κάλυψη της Ελληνικής αγοράς και των μετόχων τους που είναι τα φαρμακεία μέλη τους.
Παρακαλώ λοιπόν με πλήρη συναίσθηση ευθύνης που ξέρω ότι διαθέτεται, να εξετάσετε και πάλι το θέμα πριν είναι πολύ αργά. Εξετάστε το γιατί το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κάποιοι σας παραπλανούν, γιατί κανείς μας δεν θέλει να πιστέψει πως ο Ανδρέας Λοβέρδος παραπλανά εμάς.
Με τιμή
Λάζαρος Φαρσάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) που εκπροσωπεί το 55% του Ελληνικού Χονδρεμπορίου Φαρμάκων και έχει στην δύναμή της 6000 φαρμακεία, διαμαρτύρεται έντονα για την απρόκλητη και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση – ενημέρωση, ανακοίνωση της μείωσης του οριακού περιθωρίου χονδρεμπορικού κέρδους από 8% επί της χονδρικής τιμής στο καταστροφικό για τους Συνεταιρισμούς αλλά και για τους Συνεταίρους Φαρμακοποιούς - Μέλη μας, σε 5,4%.
Η ΟΣΦΕ επιδιώκει άμεση συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να εκθέσει με πλήθος επιχειρημάτων την αντίθεσή της και να επιχειρήσει την διόρθωση της μη ορθολογικής, άδικης και μη τηρούσα καμία αρχή αναλογικότητας δικαίου, Πρότασης Σχεδίου Νόμου.
Προς τούτο συγκαλείται  και έκτακτο Δ.Σ. της ΟΣΦΕ την Τετάρτη 8-12-10 για τα περαιτέρω.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: