Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Ανακοίνωση ΠΦΣ

Προς
1) τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας
2) τους Εκλέκτορες
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2010 συνάντηση εκπροσώπων του Π.Φ.Σ. και του Φ.Σ. Αττικής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, υφυπουργός κ. Μ. Τιμοσίδης και γεν. γραμματέας κ. Α. Δημόπουλος).
Στη διάρκεια της συνάντησης υποβάλλαμε και υποστηρίξαμε τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου «Περί διαρθρωτικών αλλαγών στην υγεία» και συγκεκριμένα:
• Προτείναμε διαφορετικό πίνακα υπολογισμού της έκπτωσης (rebate) προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εξασφαλίζει μεσοσταθμικά μικρότερο ύψος έκπτωσης και ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό ότι οι συντελεστές που θα οριστικοποιηθούν, θα μειωθούν περαιτέρω όταν εφαρμοσθεί ο Ενιαίος Φορέας Παροχής Υγειονομικής Περίθαλψης.
• Ως προς το ωράριο λειτουργίας το Σάββατο, άποψη του Π.Φ.Σ. που κατατέθηκε και γραπτώς, είναι ότι πρέπει να εφημερεύει αριθμός φαρμακείων έως 20% του συνόλου με το ακριβές ποσοστό να καθορίζεται με απόφαση του περιφερειάρχη.
• Ο υπουργός επέμεινε στην άμεση εφαρμογή του 20% σε όλους τους συλλόγους διαφορετικά θα προχωρήσει στη νομοθέτηση του 100%.
• Τέθηκε επίσης το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών (δηλαδή και των συνεταιρισμών) για το οποίο ζητήθηκε η απόσυρση του σχετικού άρθρου.
• Όσον αφορά τις πληρωμές των ταμείων ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι επίκειται εντός των προσεχών ημερών νέα κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του κ. Λοβέρδου και του κ. Σαχινίδη που θα επιλύει το θέμα, παρακάμπτοντας παράλληλα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν την απόδοση τους.
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι τα κονδύλια είναι δεσμευμένα από τον ΟΠΑΔ και μένει μόνο η γραφειοκρατική διευθέτηση του θέματος.
Από την πλευρά του Υπουργού δηλώθηκε ότι για τα θέματα αυτά υπάρχει προοπτική προσέγγισης με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι οι φήμες και τα δημοσιεύματα για ίδρυση φαρμακείων στα super markets, ανταγωνισμό τιμών, ιδιοκτησιακό καθεστώς κ.λπ. δεν αφορούν την Κυβέρνηση και το Υπουργείο.
Έθεσε όμως προς συζήτηση την υπάρχουσα διαδικασία μεταβίβασης φαρμακείων.
Από πλευράς μας δόθηκαν τεκμηριωμένες εξηγήσεις και απαντήσεις σε όλες τις πτυχές του ζητήματος, δηλώνοντας ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει έναν ικανοποιητικό ρυθμό εισόδου νέων φαρμακοποιών στον επαγγελματικό χώρο. Από την πλευρά του Υπουργού ζητήθηκε να υποδειχθούν κάποιες άλλες ενδεχόμενες προτάσεις προς την κατεύθυνση της «χαλάρωσης» των υπαρχουσών διαδικασιών , τις οποίες ο Π.Φ.Σ. επιφυλάχθηκε να μελετήσει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ όλων των ανωτέρω είναι ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά,  ο Π.Φ.Σ. έχει τεκμηριωμένες θέσεις, τις οποίες συζητά με το υπουργείο Υγείας, εμμένει στις διακηρυγμένες θέσεις που συνιστούν «κόκκινη γραμμή» και με αυτό το πλαίσιο συμμετέχει στο διάλογο.
Η στάση του κλάδου θα καθορισθεί ανάλογα με την πορεία του διάλογου και προς την κατεύθυνση αυτή καλεί τους τοπικούς συλλόγους να εκτιμήσουν τα δεδομένα και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους προς το Δ.Σ του Π.Φ.Σ.
Συγχρόνως, εφόσον γίνουν Γενικές Συνελεύσεις τοπικών συλλόγων, να υπάρξει εξουσιοδότηση των Δ.Σ. για κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό συντονισμό από τον Π.Φ.Σ.
Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που θα ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Έγκαιρα και έγκυρα θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜ. ΒΑΓΙΩΝΑΣ             ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟY

Δεν υπάρχουν σχόλια: