Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αλλαγή του ιδιοκτησιακού στα φαρμακεία ζητά ο Σ.Ε.Β.



          


Αλλαγή του ιδιοκτησιακού στα φαρμακεία ζητά ο Σ.Ε.Β.
«Φάκελο-βόμβα» για την αγορά εργασίας παρέδωσε χθες 1/12 στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Στην πολυσέλιδη εισήγηση του Σ.Ε.Β. με τίτλο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια: 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», θίγονται και θέματα που αφορούν άμεσα τους φαρμακοποιούς (ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων και ποσοστό κέρδους).
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του ο Σ.Ε.Β. εντοπίζει ως πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα τους περιορισμούς στη σύσταση εταιρείας προς εκμετάλλευση φαρμακείου («Για την εκμετάλλευση φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης επιτρέπεται η σύσταση ομόρρυθμης η ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών με την προϋπόθεση ότι ο αδειούχος φαρμακοποιός του φαρμακείου ή της φαρμακαποθήκης θα συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 50% στο εταιρικό κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημιές της εταιρίας (άρθρο 6 Ν328/1976 (ΦΕΚ Α 128) και άρθρο 14, Ν1821/1988»).
Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Β., οι επιπτώσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων είναι:
1) «Ο επιστήμονας υποχρεωτικά γίνεται επιχειρηματίας,!!!! ενώ δεν μπορούν να δημιουργηθούν αποτελεσματικά  επιχειρηματικά σχήματα φαρμακείων»     και
2) «Μαζί με το εγγυημένο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, συμβάλλει ουσιαστικά στην υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη που οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε οικονομικό αδιέξοδο».
Κατόπιν αυτών ο Σ.Ε.Β. εισηγείται στην Κυβέρνηση τις εξής «λύσεις»:
1) Κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς, πέρα των μέτρων που ήδη αναφέρει για τα φαρμακεία το μνημόνιο.
2) Να επιτρέπεται σε μη φαρμακοποιούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να έχουν την πλειοψηφία φαρμακείου ή φαρμακείων υπό τον όρο ότι θα απασχολούν κάθε ώρα λειτουργίας του φαρμακείου διπλωματούχο φαρμακοποιό.
3) Κατάργηση εγγυημένων ποσοστών κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: