Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο για φάρμακα και φαρμακεία

Συνάδελφοι βρήκα στο διαδύκτιο μια μεταφραση του "αναθεωρημένου" μνημονίου , το μέρος που αφοτά το φαρμακείο και το παραθέτω.

 Τριάντα κύρια νέα μέτρα (και αρκετά ακόμη «συμπληρωματικά), για εξοικονόμηση πόρων έως 12 δισ. ευρώ, φέρνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών σε φάρμακα, με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ αλλά και μέτρα για «προώθηση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας» που αφορούν άμεσα τα φαρμακεία.
Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα, τη φαρμακευτική δαπάνη και τα φαρμακεία, το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει τα εξής
1. Επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (μέχρι το Μάρτιο του 2011). Αξιολόγηση των πληροφοριών από ειδική ενιαία μονάδα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και δημοσίευση ετήσιας έκθεσης.
2. Υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους γιατρούς με κριτήριο τη δραστική ουσία.
3. Διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων.
4. Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας (καλυπτομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ., με τη χρήση συστήματος που θα βασίζεται σε ενδεικτικές τιμές αναφοράς.
5. Η ευθύνη της τιμολόγησης των φαρμάκων μεταφέρεται στον Ε.Ο.Φ.
6. Όλες οι άλλες πτυχές της φαρμακευτικής πολιτικής μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας.
7. Δημοσίευση του πλήρους τιμοκαταλόγου φαρμάκων στην αγορά, χρησιμοποιώντας το νέο μηχανισμό τιμολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα δημοσιευτεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και θα αντικαταστήσει τη μερική λίστα που θεσπίστηκε το Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ενημερώνεται ανά τρίμηνο.
8. Τα όρια (πλαφόν) στη μείωση των τιμών που τέθηκαν σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2010, θα αρθούν το Μάρτιο του 2011.
9. Προσαρμογές των συντελεστών ΦΠΑ για τα φάρμακα (μεταφορά απ' το συντελεστή 11% σε 6,5%).
10. Αύξηση της χρήσης των αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα). Μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία να είναι γενόσημα. Η προμήθεια των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνεται με κριτήριο τη δραστική ουσία.
11. Ανώτατη τιμή γενόσημων στο 60% της τιμής των αντίστοιχων επώνυμων φαρμάκων. Χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής ασφαλισμένων για γενόσημα με τιμή κάτω από 60% από τιμή αναφοράς.
12. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει νομοθεσία η οποία θα υιοθετηθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 και θα επικεντρώνεται (όπως αναφέρει το Μνημόνιο) «στα επαγγέλματα με υψηλό οικονομικό αντίκτυπο (συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών)».
13. Σχετικά με το (12), σ' ότι αφορά το επάγγελμα του φαρμακοποιού:
α) Προωθούνται πιο ελαστικά ωράρια λειτουργίας και
β) μειώνεται το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης, είτε άμεσα με μείωση στο 15%-20%, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο (rebate).
Επίσης, ξεκινώντας από το 2012, «τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπή ποσό ή μία κατ' αποκοπή αμοιβή, συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους»
14. Μειώνεται το περιθώριο κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν φαρμακευτικά προϊόντα, κατά τουλάχιστον ένα τρίτο, από τον Ιανουάριο του 2011.

15. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει να εισπράττει τη συμφωνημένη επιστροφή τιμήματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες (rebate), μέσω της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης συνταγών.

TO KEIMENO EIΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ , ΠΕΡΙΠΟΥ 68 ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Η΄ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ SITE Η ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: