Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση ΦΣΑ στον πρόεδρο του ΣΕΒ

Κύριε Πρόεδρε,

Με κατάπληξη οι φαρμακοποιοί πληροφορήθηκαν ότι στο χθεσινό «πόνημα» που καταθέσατε στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, αναφερθήκατε με λεπτομέρειες σε θέματα που διέπουν τη λειτουργία των φαρμακείων. Επειδή ο ΣΕΒ είναι Συνδικαλιστικό Όργανο των Βιομηχάνων δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να ασχολείται με θέματα φαρμακείων καθώς τα φαρμακεία είναι χώροι παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ως τέτοια ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Για τα φαρμακεία προβλέπονται ειδικές κοινοτικές οδηγίες και Ευρωπαϊκή Νομολογία με την οποία η Ελλάδα είναι πλήρως εναρμονισμένη.


Πολλοί άλλοι ικανότεροι από εσάς προσπάθησαν να πείσουν το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να υιοθετήσει θέσεις παρόμοιες με τις δικές σας αίροντας την απαγόρευση ιδιοκτησίας φαρμακείου από μη φαρμακοποιό που ισχύει σε όλη την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά το δικαστήριο απέρριψε τις προτάσεις αυτές και έκρινε ότι για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας είναι σωστό η ιδιοκτησία του φαρμακείου να ανήκει στο φαρμακοποιό και μόνο.
Υπήρξε ξεκάθαρα τεκμηριωμένο σκεπτικό και όποιος προσπαθεί να επαναφέρει τη συζήτηση κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί θεωρώντας ότι η γνώμη του είναι σωστότερη από αύτη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όσον αφορά τις «προτάσεις» σας για την φαρμακευτική δαπάνη καλό θα είναι πρώτα να αναρωτηθείτε για τους λόγους για τους οποίους η φαρμακευτική δαπάνη αυξανόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κάθε χρόνο ενώ το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου παρέμενε σταθερό και να σκεφτείτε από πού προήλθε αυτή η πέρα από κάθε αναγκαιότητα αύξηση όταν το φαρμακείο ούτε συνταγογραφεί ούτε πολύ περισσότερο ορίζει τις τιμές των φαρμάκων. Καλό θα ήταν επίσης να μάθετε ότι πολιτικές όπως αυτές που προτείνετε έχουν οδηγήσει τις Η.Π.Α να έχουν την μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη παγκοσμίως και να γίνεται προσπάθεια μεταρρύθμισης και κατάργησης αυτών των πολιτικών από την εκεί κυβέρνηση.
Για την εισφορά υπέρ του Π.Φ.Σ. που παραπλανητικά έχετε εντάξει στις επιβαρύνσεις του κοινωνικού συνόλου, σας γνωρίζουμε ότι πληρώνεται από τους φαρμακοποιούς χωρίς να επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τη λιανική τιμή του φαρμάκου.
Αντί να περιφέρετε στα Μ.Μ.Ε την άγνοια σας για θέματα που προφανώς δεν έχετε καμία γνώση σας καλούμε να ασχολείστε με προτάσεις ή διεκδικήσεις του χώρου σας και να σταματήσετε να ασχολείστε με τα φαρμακεία τα οποία εκπροσωπούνται μόνο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τους τοπικούς συλλόγους και αναφέρονται σε αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας.
Μετά τιμής,
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωνσταντίνος Λουράντος                                              Μπάμπης Χαρός 

Δεν υπάρχουν σχόλια: