Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜOΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΝΕΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟΥ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

.............Ομως ο φόβος για τις αντιδράσεις οδηγεί την κυβέρνηση και σε αναδιπλώσεις. Το υπουργείο Υγείας αποσύρει το θέμα άρσης της κληρονομικής μεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία φαρμακείου, με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλο να διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» πως η πρόταση αυτή αναφέρθηκε ενδεικτικά ως ένα μοντέλο που ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει και στη χώρα μας. Πάντως και σύμφωνα με τον ίδιο, η κόντρα που είχε ξεσπάσει εκτονώνεται με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην οδό Αριστοτέλους, καθώς εκπνέει η πίστωση χρόνου που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας Αντρέας Λοβέρδος στους φαρμακοποιούς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνένωση φαρμακείων είναι ένα από τα σενάρια που θα συζητηθούν, μέτρο που θα δίνει τη δυνατότητα στους άνεργους φαρμακοποιούς να αγοράζουν ποσοστό (π.χ. το 30%) σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Δημόπουλος, «με τους καλλικράτειους δήμους αλλάζουν ούτως ή άλλως τα πληθυσμικά κριτήρια, γεγονός που θα δώσει δυνατότητα χορήγησης επιπλέον αδειών για τη λειτουργία φαρμακείων σε περιοχές της χώρας, όπου τα υπάρχοντα φαρμακεία δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες». Για την αποσυμφόρηση του κλάδου, το υπουργείο προσανατολίζεται και στην ενίσχυση των νοσοκομειακών φαρμακείων, όπου και εντοπίζονται τραγικές ελλείψεις, ενώ όπως προσθέτει ο γενικός γραμματέας ήδη προκύπτουν και νέες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό για την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την ενίσχυση μέτρων που αφορούν την προώθηση των γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων αλλά και για τη δημιουργία και τη βελτίωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Ομως ο φόβος για τις αντιδράσεις οδηγεί την κυβέρνηση και σε αναδιπλώσεις. Το υπουργείο Υγείας αποσύρει το θέμα άρσης της κληρονομικής μεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία φαρμακείου,(ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ);;; ( ΙΣΩΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΝΟΜΟΣ  ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΑΝΑΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ) με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλο να διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» πως η πρόταση αυτή αναφέρθηκε ενδεικτικά ως ένα μοντέλο που ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει και στη χώρα μας. Πάντως και σύμφωνα με τον ίδιο, η κόντρα που είχε ξεσπάσει εκτονώνεται με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην οδό Αριστοτέλους, καθώς εκπνέει η πίστωση χρόνου που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας Αντρέας Λοβέρδος στους φαρμακοποιούς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4610230

Δεν υπάρχουν σχόλια: