Συστεγάσεις φαρμακείων χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια είναι η πρόταση των φαρμακοποιών για «άνοιγμα» του επαγγέλματος. Οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό (30% ή άλλο) σε ήδη υπάρχον φαρμακείο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξηθούν τα φαρμακεία, τα οποία είναι ήδη πολλά, ενώ θα δοθεί επαγγελματική διέξοδος στους νέους φαρμακοποιούς.
Σχετική πρόταση έγινε χθες από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και του γενικού γραμματέα κ. Αντώνη Δημόπουλου. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.
Οι οριστικές θέσεις του υπουργείου θα κρίνουν και την αντίδραση των φαρμακοποιών. Η κοινή γενική συνέλευση των συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) εξουσιοδότησε χθες τις διοικήσεις των συλλόγων να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.
Η κυβερνητική πλευρά έχει ζητήσει από τους φαρμακοποιούς να προτείνουν διαδικασία κατάργησης του κληρονομικού τρόπου μεταβίβασης της άδειας. Ο κ. Τιμοσίδης τούς τόνισε χθες ότι περιμένει την οριστική θέση των φαρμακοποιών. Στην περίπτωση που συμφωνήσουν, θα υπάρξει σχετική διάταξη στο πλαίσιο «ανοίγματος» του επαγγέλματος.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από τον κ. Τιμοσίδη να διευκρινιστεί το ποιο υπουργείο χειρίζεται το θέμα: Το Οικονομικών ή το Υγείας. Δεν μπορούν, είπαν, να μας κάνουν «μπαλάκι» τα δύο υπουργεία. Για το θέμα της έκπτωσης (rebate), ανέφεραν ότι υπάρχει θέμα αναλογικότητας μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχανίας και ζήτησαν τη μείωση του δικού τους ποσοστού.
Για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, πρότειναν να ανοίγει το 20% ή και το 25% (1.000 φαρμακεία στην Αττική) από 5% που λειτουργούν σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου