Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 20/12/2010 ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ . Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Φ.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                        
Ν.Π.Δ.Δ.
Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 5240146 , 210 5220954 – 955
ΦΑΞ.  210 5220721 – Email: despfsa@otenet.gr
ΠΛΗΡ. Δ. ΚΑΠΟΥΝΗ
AΡ.ΠΡΩΤ: 6626                                                                               

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2010

                                                                                                Προς
                                                                                                ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ.Α.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εχθές στις 20/12/2010, έγινε συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά και εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ο Πρόεδρος Κ. Λουράντος και ο Γραμματέας Μ. Χαρός.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τους φαρμακοποιούς των Φ.Σ. Αττικής και Πειραιά που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων, χωρίς να διαμαρτύρονται, αλλά περιμένοντας απλώς τους εκπροσώπους τους να βγουν και να τους πουν τι έγινε. Εναντίον της παρουσίας των φαρμακοποιών τάχθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Δ. Βαγιωνάς, πράγμα που οδήγησε τον Πρόεδρο του Φ.Σ. Αττικής Κ. Λουράντο να αντιδράσει έντονα και να απειλήσει με αποχώρηση, χωρίς βέβαια να ξεφεύγει από τη λογική του διαλόγου.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα απελευθέρωσης του ωραρίου του Σαββάτου, του κλιμακωτού rebate (επιστροφή χρημάτων) και της άρσης της δυνατότητας κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου, από φαρμακοποιό στο παιδί του, το οποίο έχει τελειώσει τη φαρμακευτική.

Ο Πρόεδρος του ΦΣΑ στις δηλώσεις του Υπουργού για το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού, δήλωσε ότι εκείνος ήταν που ζήτησε σε προηγούμενη συνάντηση έκπτωση 1% επί τιμολογίου, μόνο στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν συνεπή με τις πληρωμές τους. Το κλιμακωτό rebate, με το οποίο συμφώνησαν οι υπόλοιποι, είναι τελείως διαφορετικό και δεν διασφαλίζει την πραγματοποίηση του όταν και μόνο πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρόλα αυτά συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται το rebate με νόμο, που θα διασφαλίζει τα φαρμακεία για την επίτευξη του, μόνο όταν τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν κανονικά.

Όσον αφορά το άνοιγμα του φαρμακείου τα Σάββατα ο Υπουργός το παρουσίασε ευθέως ως μέτρο απελευθέρωσης του επαγγέλματος, δηλώνοντας ότι θα ανοίγουν μόνο όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν. Όλοι οι συνάδελφοι αντιτείνανε ότι το ποσοστό 20% των εφημερευόντων φαρμακείων είναι αρκετό, αφού δεν εξυπηρετεί κέντρα συνταγογράφησης που θα είναι κλειστά. Ο Υπουργός επέμεινε στην άποψη του κάνοντας μια διαφοροποίηση. Δηλαδή, συμφώνησε να παραμείνει το 20% των εφημερευόντων ανοικτό μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στις 15/1/2010 και μετά… «θα δει τι θα κάνει»!!!
Σε επισήμανση του Προέδρου του Φ.Σ.Α. ότι το ολοσχερές άνοιγμα του φαρμακείου το Σάββατο, προμηνύει την είσοδο των φαρμακείων στα σούπερ μάρκετ, ο Υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσο είναι εκείνος στο Υπουργείο δεν πρόκειται να μπουν τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ. (Όταν φύγει, ο αντικαταστάτης του κ. Μόσιαλος τι θα κάνει; Σίγουρα αυτό είναι το πρώτο βήμα για την είσοδο των φαρμακείων στα σουπερ μάρκετ).

Θέμα άρσης της κληρονομικής μεταβίβασης της αδείας για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου έθεσε ο Υπουργός Υγείας. Επικαλέστηκε ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της Τρόικας (σημ.: αυτό είναι ψευδές), προκειμένου να θεσπιστεί μέτρο το οποίο θα συνιστά ευθέως απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε παρέμβαση του ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλος, η πρόταση του Υπουργείου Υγείας συνίσταται στο εξής: η άδεια κάθε φαρμακοποιού, ο οποίος αποσύρεται από το επάγγελμα, να επιστρέφει στην κρατική αδειοδοτούσα αρχή, η οποία θα παραχωρεί την άδεια στον πρώτο στη λίστα αναμονής άνεργο φαρμακοποιό, βάσει της αρχής της προτεραιότητας. Όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος πρόκειται για σύστημα το οποίο ισχύει και στη Γερμανία. Με τη μόνη διαφορά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, ούτε φυσικά στη Γερμανία. Ο Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι: «αν γίνει αυτό ολοκληρώνουμε την απελευθέρωση του επαγγέλματος σας και δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει κανείς πλέον».
 Δεν συμφωνήσαμε, όπως ήταν φυσικό με την πρόταση αυτή, ζήτησε όμως ο Υπουργός εναλλακτική λύση, την οποία ο Π.Φ.Σ. δεν ήταν σε θέση να προτείνει. Επέμειναν όλοι οι φαρμακοποιοί εκπρόσωποι πάντως, στο μη διαχωρισμό του εμπορικού από τον επιστημονικό χαρακτήρα της άδειας του φαρμακοποιού και επιφυλάχθηκαν σχετικά.

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κ. Λουράντος έθεσε το θέμα των πληρωμών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και της μη εκπλήρωσης, εκ μέρους του Υπουργού της υπόσχεσής του για αποπληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ, μέχρι τέλος του έτους: «Με ποιόν τρόπο θα εκδώσετε 12.000 εντάλματα μέχρι τέλος του έτους ακόμα κι αν έχετε χρήματα;» ρώτησε χωρίς να πάρει απάντηση. Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτης που ήταν παρών, ανέφερε ότι τα κονδύλια είναι ήδη  δεσμευμένα από τον ΟΠΑΔ και μένει μόνο η γραφειοκρατική διευθέτηση του θέματος.

Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Α. εξέφρασε διαφωνία για το σύνολο των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αφορούν τον κλάδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: