Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μνημόνιο νούμερο 3 και φαρμακεία.Χορηγία από τον συνάδελφο Τ.Ν


Μόλις τελείωσα την πρώτη ανάγνωση του νέου μνημονίου Εδώ στα αγγλικά  
Υπάρχουν τα εξής ενδιαφέροντα σημεία (το λιγότερο...)  Για το ποσοστό κέρδος (Σελίδα  αναφέρεται η μείωση στο 20 έως 15% (αδιευκρίνιστο βέβαια επί ποιάς τιμής) ή το σύστημα rebate που έχει προταθεί. Το ενδίαφέρον βέβαιά είναι αυτό:
Starting from 2012, pharmacies profit margins should be calculated as a flat amount or flat fee combined with a small profit margin.   Δηλαδή από το 12 προτείνεται ένα σταθερό ποσοστό ή αμοιβή με μικρή (Πόσο άραγε????) προσαύξηση.....Λέτε να είναι τα 5 ευρώ ανα συνταγή που έλεγε και ο Μόσιαλος....????   Την Μετάφραση στα Ελληνικά δεν την παραθέτω γιατί είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. Δεν μεταφράζεται σωστά το flat και το νόημα αλλοιώνεται μάλλον εσκεμένα.    Για το "άνοιγμα" του επαγγέλματος μετά από μία γενική τοποθέτηση δέσμευσης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στη σελίδα 99 στο αγγλικό κείμενο αναγράφονται τα εξής:the pharmacy profession, to promote more flexible opening hours and reduce minimum   profit margins (see also measures to modernise the health care system);  Δηλαδή περισσότερο ευέλικτα ωράρια (Πιθανώς να καλύπτεται από την αύξηση στο ποσοστό του Σαββάτου) και για μείωση στο ποσοστό κέρδους. Υπάρχει δηλαδή σαφή διαφοροποίηση με το προηγούμενο στο ότι δεν αναφέρονται ως στόχοι αλλαγής τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα τοπογραφικά κριτήρια. Βέβαια όπως έχω αναφέρει παλαιότερα για αυτό δεν χρειάζεται κανένα μνημόνιο και υπεύθυνη είναι πάντοτε η κυβέρνηση. Θυμηθείτε τι έχει γίνει στο ΣΤΕ.  Το καλύτερο για το τέλος τώρα: Για την προώθηση της συνταγογράφησης των γενόσημων φαρμάκων η κυβέρνηση δεσμεύεται μέχρι το 2ο τρίμηνο να έχει ορίσει τα εξής:
 1) Καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση δραστική ουσία
2) Ορισμός χαμηλότερης συμμετοχής για τους ασφαλισμένους στα γενόσημα φάρμακα
3) Ορισμός ανώτατης τιμής γενόσημων φαρμάκων στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Κοσμογονικές αλλαγές αν υλοποιηθούν. Επειτα από αυτά όποιος ανησυχεί για το άνοιγμα του επαγγέλματος απλώς κοιμάται και ονειρεύεται. Το σημείο φυσικά που θέλει προσοχή και πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα οι σύλλογοι είναι αυτό για τον νέο τρόπο υπολογισμού του ποσοστού κέρδους από το 2012.
Τ.Ν.
ΠΗΓΗ MYPHARM

Δεν υπάρχουν σχόλια: